Pages Menu
Categories Menu
Att ta hjälp

Att ta hjälp

Stöd och hjälp av samhället, om ditt barn av någon anledning mår dåligt, finns att få via skolan, i första hand av skolsköterska och kurator.

Skolläkaren kan vid behov skicka en remiss till Bup som utreder barnets/ungdomens psykiska hälsa.Du kan också själv kontakta Bup  i din kommun.

Har ett barn/ungdom koncentrationssvårigheter och/eller inlärningsproblem kan en psykolog göra en utredning för att se om det finns någon funktionsnedsättning och om så är fallet så är det en rättighet för eleven att genom skolan få extrastöd för att uppnå de utsatta målen.

Om det skulle visa sig att barnet har utvecklings- autismspektrumstörning där funktionsnedsättningen medför svårigheter i vardagen under längre tid finns stöd att få på Barn och ungdomshabiliteringen inom landstinget som kan hjälpa till att förenkla vardagen för barn och föräldrar.

Inom Socialtjänst kan man efter en utredning av sitt barn, beroende av problem, få en kontaktperson som följer med barnet/ungdomen på olika aktiviteter några gånger/månad som tex.museibesök, bio, bowling eller bara en fika på stan o s v

Som förälder kan man också ansöka om en stödfamilj som kan ta emot barnet någon helg i månaden för avlastning.

En intensivstödjare jobbar med förändringsarbete för barn/ungdom vad det gäller självbild/självförtroende, relationer o s v både inom och utanför familjen.

Familjestöd i skolan kan stötta och vara en länk mellan skola och föräldrar och kan bl a  medla om åsikter går isär.

Familjerådgivningen kan ge råd och hjälp om du tex. inte vet hur du ska agera vid olika problematiska situationer gällande ditt barn/ungdom.

Det finns också också olika ideella organisationer som ger råd och stöd när det handlar om barn och ungdomar ,ex Bris, Unicef mm

Post a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.