Pages Menu
Categories Menu

Diagnoser

NPF=Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar:

ADHD
ADD
DAMP
ASPERGERS SYNDROM
AUTISM
TOURETTES SYNDROM

Personer med dessa funktionsnedsättningar kan bland annat ha svårigheter med socialt samspel samt även ha koncetrationssvårigheter och inlärningssvårigheter. Intelligensen definerad som intelligenskvot är däremot inte påverkad.

Problemen kan ofta vara:

Reglering av uppmärksamhet

Impulskontroll och aktivitetsnivå

Samspel med andra människor

Inlärning och minne

Att uttrycka sig i tal och skrift

Motoriken

NPF är vanligare i vissa släkter och det finns en ärftlig benägenhet att utveckla NPF. Riskfaktorer är påfrestningar under graviditet, förlossning, näringsbrist i moderkakan och tidig hjärnhinneinflammation.

Det finns också sjukdomar som i sällsynta fall kan uppfylla kriterierna för NPF och gäller vissa kromosomavvikelser, epilepsi och några ämnesomsättningssjukdomar.

Källa: Den fria encyklopedin, Riksförbundet Attention

3 Comments

 1. Omega 3 för barn med funtionsnedsättning:
  Det skrivs en del om hur viktig maten är för barn med funtionsnedsättning och att de flesta äter alldeles för lite fisk som innehåller Omega 3 som kan göra stor skillnad för koncentrationen i bl a skolan. På Apotek och Hälsokost finns bl a Eye Q för barn som innehåller omega 3 som är bra för syn och hjärnfunktionen men priset är högt och många har inte råd att betala och har man flera barn i familjen med funktionsnedsättning så kostar det en par tusen kronor/år.
  Barn får idag, vad jag vet enligt rekommendation från socialstyrelsen s k AD-droppar upptill 2 års ålder men varför inte ge dessa droppar hela barnets uppväxt med tanke på hur det ser ut idag när det gäller så många barn som fått och får diagnoser ställda?
  Vetenskapligt finns det inte tillräckligt med studier som visar att fiskolja har en positiv effekt eller effekt överhuvudtaget men varför görs då inga studier för att komma åt detta problem som stadigt har ökat under en massa år?
  Föräldrar som vill ge fiskolja till sina barn kan rådas att göra det och det finns inga skadliga bieffekter men fortsatt forskning behövs.Anna Eriksson

 2. 46år man har gjort en livsresa som är otrolig mobbing som barn och upplevt misshandel i familjen och övergrepp ,vägt 187 kg gått ner 80kg tack vare träning dricker inte alkohol med och äter inte medicinen går på ren livsglädje och envishet att ångest finns med varje dag och får nog leva med det varje dag men lärt mig en sak kommer aldrig kasta in handduken

  • Grattis till dina positiva resultat och stort tack för att du vill dela din historia! Tyder på stor styrka och ger också tröst och motivation till fler. Så, än en gång, Tack, och ett stort, lycka till i framtiden!

Post a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.